Aandacht voor beeldvorming van het hart

CT en MRI zijn radiologische, beeldvormende technieken die steeds belangrijker worden in de diagnostiek en het maken van een behandelplan voor hartaandoeningen. De cardiovasculaire radioloog heeft kennis en ervaring met deze zogeheten niet-invasieve beeldvormingstechnieken voor hart en vaten, ook in relatie tot andere orgaansystemen.

Het streven is dat in elk ziekenhuis in Nederland een patiënt een cardiale CT en MRI-scan voor de belangrijkste indicaties kan ondergaan, al dan niet in samenwerking met een meer gespecialiseerd ziekenhuis. Goede samenwerking en intensief contact tussen radiologen en cardiologen is hierbij essentieel, evenals een op elkaar ingespeeld en deskundig team van radiologen, radiodiagnostisch laboranten en ondersteuners op het gebied van ICT, apparatuur en planning. Dagelijks worden er in Nederland in vele ziekenhuizen, zowel bij patiënten met acute klachten als bij patiënten onder behandeling, CT-scans en MRI-scans gemaakt om te komen tot inzicht en besluitvorming over (verdere) diagnose en behandeling.

Cardiovasculaire radiologie is in 2018 het aandachtsgebied van de Internationale Dag v/d Radiologie. Elk jaar wordt op 8 november wereldwijd gevierd dat op deze datum in 1895 Wilhelm Röntgen de röntgenstraling ontdekte. Voor meer informatie zie de historie op de website van de International Day of Radiology 2018

De NVvR heeft een sectie Cardiovasculaire radiologie van bijna 200 leden. Deze sectie buigt zich over kwaliteit, richtlijnen, onderwijs en opleiding op het gebied van cardiovasculaire radiologie en zoekt hierbij de samenwerking met de NVVC. Hier een directe link naar een interview met de sectievoorzitter in het kader van de Internationale Dag v/d Radiologie 2018.
Ook op het gebied van onderzoek zijn de cardiovasculair radiologen in Nederland actief en betrokken. Zie bijvoorbeeld het nieuwsbericht: 'Hartstichting steekt geld in onderzoeken CT en MR' uit september 2017.