Nieuwe richtlijn veilig gebruik van contrastmiddelen-deel 2 toegevoegd aan de Richtlijnendatabase

De richtlijn Veilig gebruik van contrastmiddelen – deel 2 is toegevoegd aan de Richtlijnendatabase. In november 2019 is deze richtlijn door de AV vastgesteld.

De richtlijn gaat over: voorzorgsmaatregelen voor het veilig kunnen toedienen van contrastmiddelen in de bloedvaten, gedurende beeldvormend onderzoek. Er worden in deze richtlijn vier onderwerpen besproken:
1) Overgevoeligheidsreacties na contrasttoediening.
2) Veilig gebruik van gadolinium houdende contrastmiddelen.
3) Veilige injectie van contrastmiddelen via centrale katheters en ports.
4) Contrastmiddel extravasatie.

Belangrijke wijzigingen voor de praktijk zijn: bij een matige of ernstige overgevoeligheidsreactie na contrastmiddel in de voorgeschiedenis wordt nu aanbevolen om de patiënt in aanmerking te laten komen voor huidtesten (indien dit mogelijk is). Daarnaast wordt als eerste preventieve maatregel bij een patiënt met een overgevoeligheidsreactie na contrastmiddel in de voorgeschiedenis het wisselen van type contrastmiddel aanbevolen. De tweede keus is het toedienen van middelen die de symptomen van een overgevoeligheidsreactie kunnen verminderen.

Bij deze richtlijn zijn als hulpmiddel ook stroomschema’s gemaakt. U vindt deze aanverwante producten aan de rechterzijde van de pagina (onder aanverwante producten).

Klik hier om de richtlijn te bekijken.
Klik hier om aanvullende informatie op onze website te bekijken.

Op www.richtlijnendatabase.nl vindt u alle medisch-specialistische richtlijnen, waaronder de richtlijnen waar de NVvR aan heeft bijgedragen.