Oprichting sectie Historie

Tijdens de ledenvergadering van 17 juni 2021 is formeel de 14e sectie van onze vereniging opgericht: de sectie Historie. Het doel van deze sectie is om de geschiedenis van de radiologie te bestuderen en onder de aandacht van de leden te brengen. 

Voorlopig programma sectie Historie en uitnodiging tot sectielidmaatschap

De sectie Historie vindt haar oorsprong in de Historische Commissie die bij het oprichten van deze sectie is opgeheven. Op de website staat het reglement van de sectie met daarin ook de doelstellingen, evenals de inmiddels aangemelde leden van de sectie.

Het bestuur van de sectie bestaat uit drs. Jan van Unnik voorzitter, prof. dr. ir. Frans Zonneveld secretaris en dr. Kees Simon Penningmeester.

De sectie probeert haar doelstelling te realiseren door jaarlijks een of twee symposia te organiseren over historische onderwerpen. Het eerste symposium, voorjaar 2022, zal ’50 jaar Computer Tomografie’ tot onderwerp hebben. Dit naar aanleiding van de uitvinding van de CT scanner begin jaren ’70 van de vorige eeuw. De ontdekking door o.a. Hounsfield, de technische ontwikkelingen nadien maar ook de moeizame introductie van CT destijds in Nederland evenals de invloed van CT op de radiologie zullen daar besproken worden.

Einde 2022 zal er een symposium georganiseerd worden n.a.v. de honderdste sterfdag van Wertheim Salomonson, de eerste hoogleraar radiologie in Nederland en de oprichter van de NVvR. We gaan dan terug naar de beginjaren van de radiologie in Nederland.

Ook probeert de sectie haar doelstelling te bereiken door het in stand houden en verder door ontwikkelen van haar website die zowel direct als via de website van de vereniging (sectiedeel) benaderbaar is. Deze website geeft veel informatie over de geschiedenis van de radiologie maar ook over allerlei collecties die door de sectie beheerd worden. Deels zijn dat digitale collecties die via de website te benaderen zijn en ook fysieke collecties die in het Trefpunt Medische Geschiedenis in Nederland op Urk zijn te raadplegen. 

Aanmelden voor de sectie kan op de website van de NVvR (u dient dan wel te zijn ingelogd).