Radiologie in levelcriteria traumachirurgie, hoe zit het ook alweer?

Naar aanleiding van visitaties van level 1/2/3-ziekenhuizen op het gebied van traumazorg, ontvangt de NVvR soms vragen over radiologie in de levelcriteria traumachirurgie. Er wordt dan verwezen naar de levelcriteria op de NVvR-website, die begin 2019 na overleg met de NVT (traumachirurgen) zijn vastgesteld. Klik hier.

In deze levelcriteria is het uitgangspunt dat radiologie onderdeel is van de traumazorg en dat de radioloog deel uitmaakt van het traumateam, maar dat de invulling verschilt tussen level 1/2/3-ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid buiten kantoortijden. Met name in level 2-ziekenhuizen ontstaat hier soms onduidelijkheid over.

In level 1-ziekenhuizen is zowel binnen als buiten kantooruren een aios (of radioloog) aanwezig voor de traumazorg. In level 2-ziekenhuizen is dit niet het geval. Het kan zijn dat er een aios klaarstaat bij de opvang buiten kantooruren (en een staflid kan binnen 15 min. meekijken of 30 min. na oproep aanwezig zijn), maar het is ook mogelijk om lokale afspraken te maken over de FAST-echo, eerste beoordeling van radiologische beeldvorming en evt. aanvullend beeldvormend onderzoek.

Bovenstaande staat niet goed of onduidelijk vermeld in de versie van de levelcriteria traumachirurgie van de NVT, hoewel in hun “sideletter” de mogelijkheid van lokale afspraken wel is na te lezen. Hopelijk wordt dit in een volgende versie aangepast. Tot die tijd blijven we bij vragen over radiologie in de traumazorg verwijzen naar de levelcriteria op de NVvR-website.

Meer achtergrond? Zie de pagina Kwaliteitskader Spoedzorgketen / intramurale spoedzorg / levelcriteria