Screening met CT-scans op longkanker

Gerichte screening op longkanker met CT-scans leidt ertoe dat deze ziekte in een vroeger stadium wordt ontdekt. Dit blijkt o.a. uit een groot Nederlands-Belgisch onderzoek, NELSON, waarvan deze week de resultaten op een wereldwijd longkanker congres zijn gepresenteerd. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de NVvR hebben in een werkgroep met elkaar besproken wat invoering van longkankerscreening in Nederland zou omvatten in aantallen en kosten, en in relatie tot roken en een rookstopbeleid.

Berichtgeving in de media:
- Nu.nl: 'CT-scan kan longkanker in gunstiger stadium ontdekken'
- Trouw: Screening op longkanker redt duizenden levens
- Skipr: 'Screening op longkanker redt veel levens'
- de Volkskrant: Screening op longkanker bij (ex-)rokers zou ‘duizenden doden voorkomen’, maar deskundigen zijn sceptisch

Uit bericht ZonMw Sterfgevallen longkanker voorkomen door screening met CT:

De afronding van deze studie wordt eind 2018 verwacht. Resultaten uit de studie worden voorgelegd aan het ministerie van VWS, de Gezondheidsraad en het RIVM. Deze kunnen onderbouwing vormen voor het wel of niet invoeren van een toekomstige screening op longkanker bij hoog risicogroepen.

Voor NVvR-leden: Zie Standpunt NVALT en NVvR betreffende invoering longkankerscreening in Nederland (onder Sectiezaken van de sectie Thoraxradiologie)