White paper Deelcertificering in opleidingsafdelingen

Definitie White paper: "A white paper is an authoritative report or guide that informs readers concisely about a complex issue and presents the issuing body's philosophy on the matter. It is meant to help readers understand an issue, solve a problem, or make a decision."

Zowel bij radiologen als bij nucleair geneeskundigen bestaat grote belangstelling voor de deelcertificering, ook in opleidingsafdelingen. Enerzijds is het gunstig dat er een zo breed draagvlak bestaat voor de interdisciplinaire samenwerking, maar anderzijds is in het Concilium geconstateerd dat dit een potentieel risico vormt voor de aios die conform het Corona opleidingsplan voldoende ervaring moeten opdoen met hybride verrichtingen. Hieronder zijn enkele problemen geïdentificeerd en adviezen geformuleerd.

1. Aantallen hybride verrichtingen

De aantallen hybride verrichtingen zijn in de meeste opleidingsafdelingen te klein om naast de expertise die de aios als eerste auteur moeten opdoen ook stafleden in staat te stellen deelcertificaten te behalen en de vaardigheden te onderhouden, enkele mogelijke uitzonderingen daargelaten.
Advies: Het Concilium adviseert om de belangen van de aios in dit opzicht prioriteit te geven.

2. Supervisie aios

De deelcertificering is bedoeld om op een laagdrempelige manier bekwaamheid te verwerven op het gebied van de hybride verrichtingen. Deelcertificering leidt niet op tot een expertiseniveau zoals dat gewenst is voor het begeleiden van aios op het tegenoverliggende vakgebied.
Advies: Het Concilium adviseert de aios voor hybride verrichtingen bij voorkeur te laten superviseren door een radioloog én een nucleair geneeskundige, in plaats van door een deelcertificaathouder alleen.

3. Expertise per specialist

Wanneer te veel radiologen zelfstandig hybride verrichtingen gaan doen zal het aantal verrichtingen per specialist (zowel radiologen als nucleair geneeskundigen) te laag worden om voldoende expertise te behouden.
Advies: Het Concilium adviseert de individuele specialist om alleen deelcertificering na te streven wanneer aannemelijk is dat hij/zij op jaarbasis voldoende hybride verrichtingen zal kunnen doen om de expertise op peil te houden.

4. Aantal deelcertificaten per specialist

Het vakgebied van de radiologie is te omvangrijk om door een individuele specialist over de volle breedte en diepte te worden uitgeoefend, vandaar dat de aandachtsgebieden zijn ontwikkeld. Dit geldt in nog sterker mate nu de aandachtsgebieden worden uitgebreid met de nucleaire technieken. Ook voor de nucleair geneeskundigen betekent de deelcertificering een substantiële uitbreiding van hun specialisme, met noodzaak tot vorming van aandachtsgebieden.
Advies: Het Concilium adviseert de individuele specialist niet meer dan één of maximaal twee deelcertificaten te behalen, gericht op zijn/haar aandachtsgebied. 

 

Vastgesteld op Conciliumvergadering 17-3-2016