125 jaar geleden röntgenstralen ontdekt

Vandaag, 8 november 2020, is het exact 125 jaar geleden dat Willem Röntgen in zijn laboratorium de röntgenstralen ontdekte. Voor deze ontdekking ontvangt hij in 1901 de eerste Nobelprijs voor Natuurkunde. De röntgenstralen zijn later naar hem vernoemd. Hij noemt ze zelf aanvankelijk X-stralen en na enkele weken verder experimenteren maakt hij eind 1895 met een publicatie en afdrukken van de eerste röntgenfoto's zijn ontdekking wereldkundig. Hiermee wordt de kiem gelegd voor de radiodiagnostiek in de geneeskunde.

De Historische Commissie van de NVvR is al vele jaren actief met het beschrijven en behouden van de geschiedenis van de radiologie.
De Stichting Röntgen Apeldoorn zet zich in voor meer bekendheid van Willem Röntgen, die opgroeide in Apeldoorn. Klik hier voor de laatste nieuwsbrief. De festiviteiten van de stichting om de ontdekking van de röntgenstralen 125 jaar geleden en de 175ste geboortedag van Willem Röntgen te vieren zijn vanwege de coronapandemie uitgesteld tot 2021. Klik hier voor meer informatie.