Vrije tarieven eerstelijnsdiagnostiek vanaf 2020

Op advies van de NZa zullen de tarieven voor eerstelijnsdiagnostiek worden vrijgegeven per 1 januari 2020. Dit is gepubliceerd in de Staatscourant op 20 maart 2019. De praktijk zal moeten uitwijzen in hoeverre dit zal leiden tot grote wijzigingen in de afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars en/of tussen diagnostische centra en zorgverzekeraars. 

Tot op heden vallen de tarieven voor eerstelijnsdiagnostiek, waaronder de beeldvormende diagnostiek, in het gereguleerde segment en berekende de NZa ieder jaar maximumtarieven op basis van aangeleverde kostprijzen vanuit ziekenhuizen en diagnostische centra. Omdat er voldoende aanbieders zijn voor de eerste lijn van beeldvormende diagnostiek vindt de NZa het niet meer noodzakelijk om maximumtarieven vast te stellen en vindt overheveling plaats naar het vrije segment.

De CvB heeft de afgelopen jaren diverse gesprekken gehad met de NZa over de tarieven voor eerstelijnsdiagnostiek en ook bezwaren ingediend tegen de tarieven die de NZa berekende. Hierbij is de behoefte van de NVvR aan realistische, kostendekkende tarieven overgebracht, gebaseerd op transparante en controleerbare kostprijzen, die over de jaren heen geen onverklaarbare, grote fluctuaties laten zien. In deze behoefte kon naar de mening van de CvB de afgelopen jaren door de NZa onvoldoende worden voorzien, wat bijvoorbeeld tot uiting kwam in onjuiste tariefsverschillen (een MRI zonder contrastmiddel kon een lager tarief hebben dan met contrastmiddel) en fluctuaties van tarieven het ene jaar naar het andere van tientallen procenten.

Per 2019 heeft de NZa als tijdelijke oplossing een ordertarief geïntroduceerd om tegemoet te komen aan de bezwaren tegen de tarieven van diagnostische centra, die met een rechterlijke uitspraak waren erkend. In de praktijk blijken de zorgverzekeraars het ordertarief niet altijd te accepteren. Daarnaast hebben alle bezwaren niet geleid tot een structurele herziening van de wijze van kostprijs- en tariefsberekening en hier zal de NZa met dit besluit ook geen invulling meer aan hoeven geven voor beeldvormende diagnostiek. Hiermee wordt met een laatste versie van (maximum)tarieven van discutabele kwaliteit uit het gereguleerde segment gestapt.