DENSE trial genomineerd voor Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

De jury van de FMS wetenschaps- en innovatieprijs 2021 heeft unaniem besloten om de DENSE trial 'Supplemental MRI Screening for Women with Extremely Dense Breast Tissue’ te nomineren. In deze langlopende studie hebben de onderzoekers aangetoond dat met MRI borstkanker vroegtijdig kan worden opgespoord bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Lees hier meer over de prijs en de drie genomineerden op de FMS-website. De winnaar zal op 24 juni bekend worden gemaakt.

De resultaten van de DENSE trial zijn ook politiek gezien niet onopgemerkt gebleven. Februari jl. heeft de Tweede Kamer met algemene stemmen een motie aangenomen om MRI voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel onderdeel te maken van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit volgde na een advies van de Gezondheidsraad en een brief aan de staatsecretaris van VWS vanuit de NVvR. Lees hier meer.

Het is de derde keer dat de FMS de Wetenschaps- en Innovatieprijs gaat uitreiken en het is de derde keer dat de voordracht vanuit de NVvR, en daarmee radiologie, bij de laatste drie genomineerden zit. Zie eerdere nieuwsberichten:

AMACING studie genomineerd voor Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019 d.d. 11 juni 2019
MR CLEAN studie wint Wetenschaps- en Innovatieprijs FMS d.d. 15 maart 2017