Vaccinatie en laboranten in COVID en acute zorg

Deze week is versneld gestart met de vaccinatie van zorgmedewerkers in de ziekenhuizen in COVID en acute zorg. Omdat de radiodiagnostisch laboranten (op de SEH, aan het bed, bij de CT) ook in de frontlinie staan en ze als gespecialiseerde zorgmedewerker schaars zijn en niet kunnen worden gemist, vraagt het bestuur van de NVvR aandacht voor deze groep.

De radiodiagnostisch laboranten in de COVID en acute zorg is een relatief kleine, niet altijd zichtbare, maar belangrijke groep van zorgmedewerkers in de ziekenhuizen. Op de lijst van de LNAZ van zorgmedewerkers, die voor deze 1e ronde van vaccinaties in aanmerking komen, zijn ze echter niet opgenomen. De enige mogelijkheid om ze toch mee te nemen in deze 1e ronde is hierover zelf het gesprek aan te gaan in het eigen ziekenhuis bij de verdeling van (overblijvende) vaccins en/of een pleidooi te houden in de eigen ROAZ-regio. 

Bij de volgende vaccinatieronde(s) zal waarschijnlijk de FMS worden betrokken. Om de gewenste prioriteit te geven aan de radiodiagnostisch laboranten in de ziekenhuizen, heeft het bestuur van de NVvR gisteren aan de FMS een brief gestuurd om de noodzaak van snelle vaccinatie toe te lichten. Het is voor de komende periode niet duidelijk wanneer er een volgende ronde vaccins wordt uitgedeeld en hoeveel dat er zijn, terwijl wel duidelijk is dat het aantal besmettingen nog niet dusdanig daalt dat de druk op de laboranten m.b.t. de COVID zorg in het ziekenhuis afneemt. Verder blijft het risico op uitvallen van laboranten t.g.v. het virus/quarantaine bestaan met alle gevolgen voor de zorg in het algeheel.

In eerste reactie heeft de FMS begripvol gereageerd. Ze zullen onze input meenemen waarbij ze echter wel aantekenen dat er meer partijen zijn aan de tekentafel, die de planning en volgorde van vaccineren zullen bepalen.

De NVvR heeft de NVMBR geïnformeerd over de inhoud van de brief aan de FMS over de vaccinatie van de radiodiagnostisch laboranten.