Radiologendagen 2017: "Radioloog in the lead"

Op 11 en 12 mei 2017 vonden de Radiologendagen plaats met als thema “Radioloog in the lead”: “Wat houdt medisch leiderschap in voor de radioloog”, “Leiderschap binnen de MDO’s”, “Hoe worden we zichtbaarder voor de patiënt?”

Het tweedaags programma in Rotterdam had gerenommeerde gastsprekers zoals inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Ronnie van Diemen-Steenvoorde (IGZ), Patrick van Veen (gedragsbioloog), Philip Idenburg (trendwatcher) en Menno de Bree (medische ethiek & filosofie). Daarnaast waren er refresher courses, misser- en complicatiesessies en ontbraken de wetenschappelijke sessies en quiz niet, evenals een diner en feest aan de Maas.

Foto's

Klik hier voor een selectie van foto's, die overdag tijdens de ontvangst, in de zalen, tijdens de pauzes en bij de borrel zijn gemaakt.

Programma

Hier vindt u het definitieve programma (in pdf) en hier meer informatie over de Frederik Philipsprijs.

Algemene informatie

Hier treft u nadere informatie aan over de bereikbaarheid van de congreslocatie WTC Rotterdam, diner en feest, RAD App etc.

Sprekers

Ronnie van Diemen-Steenvoorde is inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg. Met passie en overtuigingskracht zet zij zich in voor continue verbetering van de zorg vanuit twee levensmotto's: 'Waar angst regeert, wordt niet geleerd', want iedereen wil 'zorg die je je eigen familie en naasten gunt.'

Patrick van Veen vertaalt bestaand onderzoek en doet zelf onderzoek naar de basale drijfveren van ons gedrag. Hij wil antwoord vinden op vragen als 'is samenwerken een aangeboren instinct?' en 'wat zijn de basale voorwaarden voor een goede samenwerking?'. Zijn motto is 'translating science to knowlegde' om biologische weetenschap toegankelijk te maken en mensen bewust te maken van ons biologisch oergedrag.

Philip Idenburg is trendwatcher, scenario-planner en toekomstverkenner met kennis van de actuele trends en ontwikkelingen en met een heldere visie op de toekomst. Aandachtsgebieden zijn de Nederlandse gezondheidszorg, de sociale woningmarkt en ontwikkelingen die de behoeften van de klant/cliënt/patiënt van de toekomst beïnvloeden. Hij adviseert op het gebied van strategie en innovatievraagstukken.

Menno de Bree neemt u mee in de misere van medisch leiderschap, waarom het Raamwerk Medisch Leiderschap van de KNMG ongeschikt is voor toepassing in het werk als radioloog en wat de alternatieven zijn.

Tijn Kool is arts en econoom bij IQ Healthcare van het RadboudUMC en doet onderzoek naar het terugdringen van onnodige zorg.

Gé Hoffland is radioloog, lid van Commissie Kwaliteit van de NVvR en vertelt over de ontwikkelingen in het tuchtrecht.