Toelichting voor patiënten bij een radiologisch verslag

Achtergrond:

De uitslagen van radiologisch en vrijwel elk ander type onderzoek worden vrijwel meteen in het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis ingevoerd. Ziekenhuizen kunnen ervoor kiezen delen van dit EPD direct zichtbaar te maken voor de patiënt, of een bufferperiode in te stellen.
Met deze toenemende toegankelijkheid van medische gegevens voor patiënten, groeit ook de behoefte aan voorlichting over het interpreteren en duiden ervan. Toegang tot onderzoeksuitslagen kan namelijk bijdragen aan betere gezamenlijke besluitvorming met de arts, meer regie en meer verantwoordelijkheid van de patiënt, maar kan ook voor onrust en angst zorgen omdat de formulering vaak onbegrijpelijk is voor de patiënt, nog geen conclusies kunnen worden verbonden aan losse uitslagen en informatie daardoor verkeerd kan worden geïnterpreteerd.

Om patiënten hierover te informeren heeft de commissie kwaliteit enkele teksten opgesteld die als handvat of voorbeeld kunnen worden gebruikt op (websites van) afdelingen radiologie:

Toelichting voor de patiënt:

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt.  Wij verzoeken u niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Eventuele vragen of opmerkingen, die u naar aanleiding van de verslagen heeft, kunt u het beste noteren en tijdens uw volgende afspraak met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis en de interpretatie van deze verslagen.

Goed om te weten:
- Niet ieder radiologisch onderzoek is geschikt voor alle klachten. Vaak vullen verschillende vormen van onderzoek elkaar aan en worden ze gezamenlijk door uw arts geïnterpreteerd.
- Ook als het onderzoek juist is uitgevoerd en beoordeeld kan het soms voorkomen dat afwijkingen onjuist worden geïnterpreteerd. Dit kan komen door technische oorzaken of doordat een afwijking moeilijk te zien is.
- Het radiologisch onderzoek is voor de arts niet voldoende om een diagnose te kunnen stellen. Een bevinding op radiologisch onderzoek kan verschillende oorzaken hebben. De arts zal de bevindingen eerst vergelijken met andere bevindingen uit lichamelijk onderzoek, bloed-of weefselonderzoek en bespreken met andere betrokken specialisten, voordat een diagnose gesteld kan worden.

Standpunt Commissie kwaliteit, juni 2019 (met dank aan NKI/AVL)