Radiologendagen 2018 "Make a difference"

Foto's

Klik hier voor het foto-album van de Radiologendagen 2018.

Programma

Klik hier voor het programma van de Radiologendagen.

“Make a difference”
24-25 mei 2018, de Doelen Rotterdam

Het overstijgende karakter van de Radiologendagen zal ook in 2018 hoog in het vaandel staan waarbij een verscheidenheid aan thema’s worden besproken die alle radiologen aangaan, onafhankelijk van hun subspecialisme.

De radiologie wordt voortgestuwd door de technologische vooruitgang. Door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia heeft de radioloog een belangrijkere rol gekregen in het diagnostisch en behandeltraject van de patiënt. Dit is ook een van de oorzaken van de toenemende werkdruk op de afdeling radiologie. Maar kan ook hier de technologie de helpende hand bieden? Welke software is bijvoorbeeld vandaag, heel concreet, beschikbaar om te implementeren waardoor uw werklijsten zullen dalen of sneller weggewerkt kunnen worden? Welke rol speelt de radioloog in aankomende golf van steeds slimmere software? Geen verre en vage toekomstverhalen, maar concrete toepassingen die u een dag later op uw afdeling kunt toepassen. De radioloog gaat samen met de reeds bestaande en aankomende innovaties wederom het verschil maken. Het thema van de Radiologendagen 2018 is dan ook: “Make a difference!”.

Topics die zullen worden besproken zijn “Hoe kan ik vandaag nog effectiever werken met de juiste software?”, “Welke innovaties moeten op korte termijn worden doorgevoerd op de afdeling radiologie?”, “Hoe ga ik om met tegenslagen?” en “Hoe maak ik een begrijpelijk verslag?”
Er zijn opnieuw bijzondere en gerenommeerde gastsprekers (o.a. Bibian Mentel, topsnowboardster) om deze thema overstijgende onderwerpen met u te bespreken. Daarnaast zijn er natuurlijk weer refresher courses, worden er misser- en complicatie sessies georganiseerd, ontbreken de wetenschappelijke sessies en quiz niet, en is er weer een feestelijk diner en feest. Tevens kunnen deze Radiologendagen voor het eerst case reports worden aangeleverd voor posterpresentaties.
Verschillende wetenschappelijke secties houden weer een sectievergadering op de Radiologendagen. Een extra goede reden om u ook dit jaar weer in te schrijven!

Wederom zullen de Radiologendagen samenvallen met de Chirurgendagen en Anesthesiologendagen. Omdat het ziekenhuis dan op halve kracht draait met gereduceerde programma’s op de afdelingen zullen ook meer radiologen de mogelijkheid hebben om onze jaarlijkse bijeenkomst bij te wonen!

We hopen u dan ook wederom in groten getale te mogen verwelkomen op de komende Radiologendagen in Rotterdam!

Organiserend Comité Radiologendagen

Abstracts

Call for abstracts: dien je abstract in voor zondag 18 februari 24.00 uur. Onderwijs of case reports mogen dit jaar ook ingediend worden als abstract en de beste case reports komen in aanmerking voor een presentatie als de mogelijkheid hun abstract als poster te tonen in de expositie en catering ruimte tijdens de Radiologendagen.
Voor de verdere richtlijnen voor het indienen van abstracts klik hier.
De instructies voor het indienen van een case report tref je hieronder aan:
• Alle case reports dienen in het Nederlands of Engels opgesteld te worden.
• De lengte van de tekst is maximaal 250 woorden. Dit is exclusief titel, auteurs en affiliaties.

Case report tekst
• Een case report geeft een beschrijving van een casus aan de hand van presenterende symptomen, klinische bevindingen, radiologische beeldvorming en beloop. Tevens wordt de relevantie van de bevindingen voor de algemene praktijk duidelijk benoemd.
• Maak bij de poster presentatie van de case report zo veel mogelijk gebruik van de volgende indeling:
  - Introductie – korte samenvatting van de casus
  - Patiënteninformatie– belangrijkste symptomen van de patiënt (in het kort)
  - Klinisch beeld en lab – relevante resultaten van lichamelijk onderzoek en labuitslagen
  - Radiologische beeldvorming
  - Behandeling / beleid
  - Discussie – leermoment beschrijven

Indienen van een abstract kan via deze link.

Deelnametarieven 2018

tarief in euro bij aanmelding voor 2 april 2018
                    donderdag           vrijdag           2 dagen
emeritus          € 160                 € 120             € 210
gewoon           € 220                 € 160             € 290
junior               € 160                 € 120             € 210
diner en feest: 60 euro

tarief in euro bij aanmelding tussen 2 april en 20 mei 2018
                    donderdag           vrijdag           2 dagen
emeritus          € 185                 € 145            € 245
gewoon           € 245                 € 185            € 325
junior               € 185                 € 145            € 245
diner en feest: 60 euro

tarief in euro bij aanmelding vanaf 21 mei 2018
                    donderdag           vrijdag           2 dagen
emeritus          € 220                € 180             € 280
gewoon           € 280                € 220             € 360
junior               € 220                € 180             € 280
diner en feest: 60 euro

Sprekers

Big data & artificial intelligence in radiology: applications & challenges in dementia and oncology
Prof. dr. Wiro Niessen, Erasmus MC, TU Delft & Quantib
Wiro Niessen is hoogleraar biomedische beeldanalyse aan het Erasmus MC en de TU Delft. Zijn interesse ligt op het terrein van de grootschalige automatische analyse van medische beelddata om het verloop van ziekte te bestuderen, en in deze presentatie zal hij de mogelijkheden en uitdagingen hiervan bespreken binnen de dementie en oncologie.

Machine Learning - Iedereen heeft het erover, maar hoe doe je dat, in de dagelijkse praktijk?
Dr. Wouter Veldhuis, UMCU, Utrecht
Dr. Wouter Veldhuis is radioloog in het UMC Utrecht en voor 2 dagen in de week als lid van de IT Board strategisch verantwoordelijk voor het IT beleid van de divisie.

 

“De Laatste Radioloog?”
Dr. Tim Leiner , UMCU, Utrecht
Dr. Tim Leiner zal gaan spreken over een aantal basisbeginselen van machine learning en een aantal toepassingen waaraan ze gewerkt hebben als groep in Utrecht. Verder zal hij vanuit het perspectief van de radioloog, schetsen wat de kansen zijn van machine learning voor onze beroepsgroep. 
 

Reshape Your Future
Lucien Engelen,  directeur Radboud REshape Innovation Centre en Radboud REshape Academy, Rotterdam
Niet eerder in de geschiedenis stond de gezondheidszorg voor zulke grote uitdagingen: arbeidsmarktproblematiek, verdubbeling van de zorgvraag en onder druk staande budgetten. Daarnaast zijn, onder invloed van de exponentiële ontwikkeling van de technologie en de veranderende houding van de patiënt, de huidige zorgmodellen aan verandering onderhevig.
Lucien Engelen werkt sinds 2007 bij Radboud UMC als Hoofd van het regionaal emergency healthcare netwerk. Hij adviseert de board op het gebied van de (technologische) veranderingen in de zorg waarbij de participatie van patiënten in hun eigen zorgtraject centraal staat.Hij is de founding Director van het Radboud REshape Center, wat gericht is op de convergentie van technologie en “patient empowerment”. Daar creëert hij programma’s en vooruitzichten en, indien nodig, ook producten. Lucien is Chief Imagineer bij Nictiz,het landelijke expertisecentrum voor ICT-innovaties in de zorg. Hij is onderdeel van de Singularity University Exponential Medicine (vroeger bekend als FutureMed) in Silicon Valley (opgericht door oa Google, NASA en Autodesk). Verder was hij een van de eerste 150 thought leaders die uitgenodigd werden voor het LinkedIn influencer programma.
In 2014 zond Tegenlicht een documentaire uit over het REshape Innovation Center van het Radboud UMC, de visie en aanpak van Lucien bij het veranderen van de zorg en de weg naar een omgeving waarin de patiënt de regie neemt over zijn eigen zorg.

"Hoe maak ik een begrijpelijk verslag?”
Wessel Visser, directeur en oprichter, BureauTaal
Wessel Visser van BureauTaal is gespecialiseerd in begrijpelijke taal. Hij denkt dat je alles in begrijpelijke taal kunt schrijven, ook moeilijke dingen. Hij werkt voor overheden, banken, verzekeraars, ziekenhuizen, accountants, notarissen en een groot deel van de AEX-bedrijven.
Zijn verhaal over onbegrijpelijke en begrijpelijke communicatie wilt u niet missen. Het is interessant, onthutsend, grappig en voor veel mensen een eyeopener.

‘Passie en doorzettingsvermogen in topsport en ziekte’
Bibian Mentel, Nederlands snowboardster
Para-snowboardster Bibian Mentel verloor op 27-jarige leeftijd haar onderbeen door kanker toen ze op het punt stond zich te kwalificeren voor de Olympisch Winterspelen in Salt Lake City. Na deze enorme tegenslag richt Bibian zich op het para-snowboarden en wordt ze in 2010 en 2012 wereldkampioen. In 2014 haalt zij een gouden medaille op de Olympische Spelen in Sotsji.
In haar lezingen laat Bibian mensen ervaren dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Dat doet ze met pakkende voorbeelden uit haar eigen leven, waarin ze zich nooit liet beperken door haar ziekte, haar omgeving of tegenstanders. Maar ook door te laten zien wat ze met haar eigen Mentelity Foundation bereikt heeft. Naast haar sportieve successen heeft Bibian ook bijzondere resultaten geboekt als lobbyist. Ze kreeg het eigenhandig voor elkaar om de snowboardcross op het Olympische programma te krijgen, en werd daarvoor in 2014 ten overstaan van 60.000 mensen bekroond met de Whang YounDai Achievement Award. Ook zet Bibian zich in om de beeldvorming ten aanzien van mensen met een lichamelijke beperking te verbeteren. Bij patiënten zelf, bij hun familie maar vooral bij hun omgeving. Daarbij hamert ze er op dat ieder mens, valide of invalide, succesvol of minder succesvol, moet focussen op de mogelijkheden en de kansen. En zich niet moet laten afschrikken door moeilijkheden of beperkingen.

Zin en onzin van Deep Learning
Prof. Bart ter Haar Romeny, Technische Universiteit Eindhoven
Deep Learning in de radiologie brengt veel teweeg. Hoe werkt het eigenlijk? Als ons visueel systeem? Waar werkt het wel, en waar niet? En we bespreken de noodzaak van regulering: van data beschikbaarstelling tot algoritmen geregeld als geneesmiddelen.

 

Mijn vriend de computer doet aan neurovasculaire radiologie
Dr. Henk Marquering, AMC, Amsterdam
Henk Marquering is universitair hoofddocent bij de afdelingen Radiologie & Nucleaire Geneeskunde en Biomedical Engineering & Physics in het AMC. Zijn onderzoek richt zich op de (semi-)automatische analyse van radiologische beelden van cardio- en neuro-vasculaire aandoeningen. Na een ruime tijd besteed aan computer algoritmiek, doet hij nu mee aan de hype van machine learning, en dan met name voor analyses van neurovasculaire beelden.

Naast deze bedreven sprekers zullen er ook meerdere kortere presentaties zijn over hoe innovaties, die men een dag later in de eigen praktijk kan toepassen, de werkdruk kunnen verlichten van de radioloog. Ook is er voldoende tijd voor het sociale aspect.